Lipødem

 

Hvad er Lipødem:


Lipødem
(ridebuks-syndrom): symmetrisk øget mængde af abnormalt fedtvæv på hofter, lår og overarme, (senere også på underben, underarme og i nakken). Både ben og / eller armene forstørres normalt på samme tid og i samme omfang. Fødder og hænder påvirkes ikke, hvilket skaber en “armbånd” effekt eller “båndlignende” udseende lige over ankler og håndled. Ben og arm størrelse kan variere mellem individer med lipødem, og tilstanden kan gradvist blive værre over tid.
Sygdommen rammer især kvinder, men i sjældne tilfælde kan det også ramme mænd. Hos de ramte mænd ses ofte leverskader. Man skønner at ca 11% af alle kvinder har tendens til lipødem.

Sygdommen kan inddeles i tre stadier: 

Stadie 1: småknudret hudoverflade (appelsinhud) og fedthævelser på hofteområdet. 

Stadie 2: grovknudret, ujævn hudoverflade med større deller, medicinsk også kaldt “madras fænomen”. 

Stadie 3: store, deformerende hudlapper og -vulster, vævet er fastere og hårdere. 

Symptomer på lipødem: 

Tunghedsfølelse i benene. 

Hævede ben. 

Appelsinhud og cellulitis. 

Forøget hyppighed af blodansamlinger i de ramte kropsdele. 

Betydelige smerter i benene og smerte ved berøring. 

Gener ved at gå. 

Tidlig optræden af degenerative ledforandringer og artroser. 

Nogen med lipødem kan efterhånden få væskeretention (lymfødem ) i deres ben. Denne type hævelse kan forværre ved slutningen af dagen og kan forbedres natten over, mens størrelsen af lipødemet er konstant.
Kombinationen af disse symptomer kan føre til nedsat mobilitet og psykiske problemer, såsom lavt selvværd. 


Hvornår bør du søge læge: 

Gå til læge, hvis du har symptomer på lipødem. De vil spørge dig om dine symptomer og undersøge de ramte områder af din krop. Hvis din læge mener at du har lipødem, kan de henvise dig til den nærmeste lymfødemklinik, hvor specialuddannet personale vil kunne give dig information og råd om, hvordan du styrer tilstanden. Desværre er der mange læger der ikke kender sygdommen. 


Behandlinger af lipødem: 

Der har været meget lidt forskning i lipødem, så der er en vis usikkerhed om den bedste måde at behandle tilstanden på.

Hvis du har lipødem, er det vigtigt at undgå betydelig vægtforøgelse og fedme, fordi vægttab vil øge tendensen til at danne lipødemisk fedt.

Kompressions strømper/ strømpebukser er nyttige for nogle mennesker, fordi de støtter ødemet og kan reducere smerten. 

Den eneste behandling, der synes at være effektiv til at reducere opbygningen af fedtvæv i forbindelse med lipødem er fedtsugning. Tumescent fedtsugning indebærer at suge det uønskede fedt ud gennem et rør. En væskeopløsning injiceres først i fedtvævet for at fedtcellerne lettere kan komme ud og reducere blodtab.
Fremgangsmåden kan være effektiv og have gode resultater, men der skal flere operationer til for at fjerne fedtet fra forskellige dele af kroppen. Hvis man tager på igen, kan ødemet komme tilbage.
Ikke-kirurgiske behandlinger kan også være nødvendige i lang tid efter at man har fået foretaget fedtsugning. For eksempel skal du bære kompressionsbeklædning efter operation for at forhindre komplikationer som lymfødem.

Det er svært at få offentlig hjælp til fedtsugning som behandling af lipødem, da sygdommen ikke anerkendes i dag.

Behandlinger for at forhindre lymfødem: 

Ikke-kirurgiske behandlinger kan nogle gange hjælpe med at forbedre smerte og ømhed, forebygge eller reducere lymfødem, og forbedre formen på de berørte lemmer – selv om de ofte har ringe effekt på fedtvævet.
Flere forskellige behandlinger er designet til at forbedre flow og dræning af væske i dit væv, såsom: 

Kompressionsterapi – iført bandager eller klæder, der klemmer de berørte lemmer 

Motion – normalt lav-effekt øvelser, såsom svømning og cykling 

Massage – teknikker, der hjælper med at stimulere væskestrømmen gennem din krop 


Lipødem reagerer ikke på: 

At hæve benene 

Diuretika (tabletter for at slippe af med overskydende væske)

Slankekure – dette har tendens til at resultere i tab af fedt fra områder, der ikke er påvirket af lipødem, men har ringe effekt på de berørte områder 


Årsager til lipødem: 

Årsagen til lipødem er ikke kendt, men i nogle tilfælde er der en familiehistorie af tilstanden. Det forekommer sandsynligt, at de gener, du arver fra dine forældre, spiller en rolle.